Vihreä lippu?

Mikä ihmeen Vihreä lippu?

Vihreä lippu on kestävän kehityksen ohjelma päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille. Se on osa kansainvälistä Eco-Schools -projektia, jonka tavoitteita ovat muun muassa ympäristökuormituksen vähentäminen, kasvatus kestävän kehityksen periaatteiden mukaan sekä lasten ja nuorten aktiivisuus.

Jokainen ohjelmaan osallistuja asettaa omat päämääränsä omista lähtökohdistaan käsin saaden materiaaleja, ohjausta ja avustusta toimintaansa. Osallistujayhteisön tulee suunnitella projekti, jonka aikana teemasta riippuen pyritään vähentämään ympäristökuormitusta, opiskellaan teemaan liittyviä asioita ja tehdään yhteistyötä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. Teemoja ovat vesi, energia, jätteiden vähentäminen, lähiympäristö, kestävä kulutus ja yhteinen maapallo.

Osallistujalaitoksen koko henkilökunnan tulee olla tietoinen toiminnasta ja sen tavoitteista. Valtaosan tulee olla sitoutuneita projektiin, ja kriteerit täyttävät osallistujat saavat Vihreä lippu -toimikunnalta tunnustusmerkiksi salkoon vedettävän vihreän lipun.

Vihreä lippu -ohjelmaa koordinoi Suomen Ympäristökasvatuksen Seura, ja sen suojelijana toimii Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen.

”10 hyvää syytä lähteä mukaan

1. Kokonaisvaltaisuus. Vihreä lippu käsittää sekä ympäristökasvatuksen että ympäristökuormituksen vähentämisen näkökulman. Vuosittain vaihtuvista teemoista muodostuu kestävän kehityksen kokonaiskuva.

2. Osallisuus. Lapset, nuoret ja aikuiset toimivat yhteisvastuullisesti – näin opitaan yhteisten asioiden hoitamista ja saadaan kokemus omista vaikutusmahdollisuuksista.

3. Pitkäjänteisyys. Selkeä, pysyvä toimintamalli ohjaa ympäristöasioiden pitkäjänteiseen kehittämiseen lukuvuoden aikana ja vuodesta toiseen.

4. Joustavuus. Malli antaa punaisen langan, jonka ympärille päiväkoti tai koulu määrittelee tavoitteensa ja toimintatapansa – omista lähtökohdistaan käsin.

5. Myönteinen julkisuus. Vihreä lippu -päiväkodit, -koulut ja oppilaitokset erottautuvat edelläkävijöinä ja myönteisen mallin antajina.

6. Tukipalvelut. Osallistuja saa jatkuvaa neuvontaa, tukea ja palautetta toiminnastaan.

7. Opetussuunnitelman työrukkanen. Vihreä lippu -ohjelman avulla koulu toteuttaa opetussuunnitelman Kestävä tulevaisuus ja Osallistuva kansalaisuus -aihekokonaisuuksia.

8. Kansainvälisyys. Vihreä lippu -ohjelma on osa yli 40 maassa toimivaa Eco-Schools -ohjelmaa; verkosto mahdollistaa yhteydet muiden maiden osallistujiin.

9. Rahallinen säästö. Päiväkoti tai koulu voi säästää jätehuollossa, veden ja energian kulutuksessa sekä hankinnoissa jopa tuhansia euroja vuodessa.

10. Järjestelmällisyys. Toiminnan tulokset on helppo todeta päiväkodin tai koulun arjessa entistä ympäristöystävällisempinä käytäntöinä, vähentyneenä jätemääränä ja taloudellisina säästöinä.”

lähde ja lisätietoa: Suomen Ympäristökasvatuksen Seura http://www.vihrealippu.fi/pages/285.php

-Emmariina Ahvenjärvi-

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: